streda 1. decembra 2010

O výstave

Home sweet potato
Autorská koncepcia:
Bety K.Majerníková, Mira Podmanická
otvorenie 9.12.2010 o 18.00 hod
Galéria Medium, Bratislava

Výstava „ Home sweet potato“ predstavuje rôznorodú zmes autoriek pracujúcich v rozmanitých sférach výtvarného umenia, ale aj mimo neho na témy súvisiace s domácim prostredím a pojmom domov. Domov je miestom privátnych záležitostí, na ktorom zhromažďujeme súkromné zbierky. Miesto napĺňané našim životným štýlom a opotrebovávané stereotypom a zvykmi. A tiež miesto, na ktorom stereotypnou optikou ešte stále vládnu ženy.

Našim zámerom bolo poňať galériu ako bytovú plochu, premeniť ju na osobný priestor na ktorom sa verejne odvíjajú súkromné príbehy. Miesto na ktorom sa realizujú ženské autorky a hravo, ironicky aj vážne otvárajú témy definície domova (kde vlastne je? je taký ako by som chcela? nestíham sa mu venovať...koľko mu obetujem? ), realizácie ženských ambícií (kariéra verzus domácnosť, deti, muži, kvety, peniaze…), spájanie profesionálneho a súkromného života, jeho možnosti a obmedzenia ...

V galérii sa popri výtvarných objektoch, ktoré zahŕňajú video, sochu, maľbu, šperk, inštaláciu od výtvarníčok, objavujú aj fragmenty zo „ súkromných“ zbierok vystavujúcich, ako forma apropriácie, privlastnenie si nielen priestoru ale aj vecí, rôznorodé zbierky, kolekcie predmetov, šatníky, všetko to, čo tvorí osobný príbeh ženy v domácnosti, ale aj ženy, ktorá sa domácnosti vyhýba. Výsledky „zbierok“ sú inštalované (kumulované) pomedzi nábytky a bytové doplnky, prenesené z autentického prostredia tej - ktorej vystavujúcej autorky. Ide tu taktiež o pokus spolupracovať s autorkami ktoré sa realizujú v iných sférach kultúry (grantová činnosť, teória, divadlo, scenáristika...), a primäť ich k vizuálnej výpovedi.



Výstava „Home sweet potato“ sa bez feministických tendencií snaží vypovedať o statuse ženy v dnešnej spoločnosti, jej zmene, emancipácii, prístupe k hodnoteniu práce a k vnímaniu jej výsledkov.

Autorky: Michaela Bednárová, Petra Bošanská, Alena Bušfy Timkovičová, Lucia Dovičáková, Nina de Gelder, Simona Janišová, Sylvia Jokelová, Hany H. Kašičková, Janet Livingstone, Soňa G.Lutherova, Bety Majerníková, Eva Masaryková, Karin Patúcová – Lunterová, Mira Podmanická, Lenka Rajčanová, Martina Sľúková, Petra Ševčíková, Kristýna Španihelová, Mária Štraneková, Linda Viková, Ingrid Višňovská